Cerca utilitzant aquest tipus de consulta:

Cerca només aquests tipus de registres:Cerca avançada (només ítems)

Repositori digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Inici > exposicions > > Consell de guerra
Consell de Guerra ...

Consell de Guerra

El 26 d'agost de 1975 va tenir lloc el Consell de Guerra contra Josep Maria Huertas al Govern Militar a Barcelona. Se'l jutjà per delicte d'injúries a l'exèrcit i es demanaven 3 anys de presó. Només va poder testificar a favor seu el director de Tele/eXpres, Manuel Ibáñez Escofet. Es dictà sentència el mateix dia: 2 anys de presó.

L'agència de notícies Logos informava del judici sumaríssim

Cent periodistes per l...

Cent periodistes per la llibertat de Huertas

Uns dies abans del Consell de Guerra, cent periodistes adreçaven un escrit al Capità General sol·licitant la llibertat de Huertas Clavería. En el més transcorregut des de la detenció, es produí una veritable allau d’escrits de protesta i de peticions de llibertat. Però, al mateix temps, es desencadenaven durs atacs contra en Josep Maria Huertas.

Una mostra de les moltes accions dutes a terme pels companys de professió en solidaritat amb Josep Maria Huertas: el president en funcions de l'Associació de la Premsa de Barcelona, Juan José Castillo, visità Capitania per fer entrega d'un escrit firmat per un centenar de periodistes membres de l'Associació que expressaven la seva aspiració per assolir el ple exercici de la llibertat d'expressió així com la llibertat del company empresonat.

El president en funcions de l'Associació de la Premsa entregà les firmes a Capitania

A la sala del consell ...

A la sala del consell de guerra

Araceli Aiguaviva, esposa i advocada de Huertas Clavería, i Juanjo Caballero, periodista i company al diari Tele/eXpres van seguir de prop el judici sumaríssim a Josep Maria Huertas per la publicació de l'article "Vida erótica...". Ell, al carrer amb altres companys; ella, a dins la sala del tribunal militar.

Araceli Aiguaviva i Juanjo Caballero dialoguen sobre el dia del consell de guerra

Sentència: 2 anys de p...

Sentència: 2 anys de presó

Octavi Pérez-Vitoria, en el seu escrit de Conclusions Provisionals, insistí en la innocència de Huertas Clavería i sol·licità la seva absolució. Demanà al Tribunal que fos citat Manuel Ibáñez Escofet, director de Tele/eXpres. També, demanà que fossin admesos com a prova els testimonis de diferents personalitats. El capità general desestimà la petició de la defensa. En el consell de guerra, no hi serien presents els testimonis a favor de la innocència de Huertas.

El 26 d'agost de 1975, a les 9 h, s’inicià el consell de guerra contra Josep Maria Huertas a la sala de Consells de Guerra del Govern Militar de Barcelona. La sala s’omplí de gom a gom i la gent esperava en va al carrer poder entrar a la sala de la vista. A la mateixa sala, mesos abans, s’havien celebrat els consells de guerra d’en Puig Antich, Pons Llobet i Solé Sugranyes. Es llegeixen les diligències del sumari. Sorprèn l’informe policial sobre l’acusat. A les 12’30 h Josep Maria Huertas començà a respondre les preguntes que li plantejaven primer el fiscal i posteriorment el seu advocat defensor. 45 minuts contestant preguntes. Ibáñez Escofet va ser l’únic testimoni de la vista. El seu interrogatori durà 10 minuts. Tothom esperava una aferrissada defensa d’en Huertas.

El consell de guerra va durar tres hores i l’acta del judici i la sentència es van fer públiques aquell mateix dia. L’advocat va recórrer la sentència i el capità general va desestimar aquell recurs firmant l’aprovació definitiva de la sentència condemnatòria. La feia complir el 30 d’agost.