Cerca utilitzant aquest tipus de consulta:

Cerca només aquests tipus de registres:Cerca avançada (només ítems)

Repositori digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya

Pedrolo escriu una peça mestra

Títol

Pedrolo escriu una peça mestra

Descripció

"De tota la gent que, en aquells encara difícils moments del final del franquisme, no van dubtar a comprometre’s intervenint a favor de Josep Maria Huertas, un va ser especialment important, escrit per Manuel de Pedrolo. Tot i que va ser publicat en una revista catalana de poca difusió “Canigó”, entra a fons en l’anàlisi de l’afirmació feta en el reportatge i que va suposar el consell de guerra i l’empresonament.

Es va publicar en calent el 16 d’agost de 1975. El text de Pedrolo és d’una lucidesa i d’una habilitat inqüestionables i una mostra de com un escriptor més que avesat a la lluita contra la censura sabia arribar just fins al sostre del publicable en aquells moments, prenent partit a favor d’una causa difícil. Pedrolo no va esquivar, com feien tots els altres articles publicats aleshores o més tard, la frase incriminada, sinó que l’abordà directament, tractant de salvar el salvable en uns moments en què un company de professió es trobava en serioses dificultats.

Amb una genial subtilitat no exempta d’ironia, Pedrolo deia moltes coses, moltes més de les que hom podia gosar dir en aquells moments. Tot això fa de l’article titulat “Insults i negocis lícits” una peça mestra del periodisme que hauria de figurar en totes les antologies i ser tema d’estudi a les facultats de ciències de la comunicació." [Jaume Fabre - testimoni personal]

Autor

Pedrolo, Manuel de, 1918-1990

Editor

Canigó

Data

1975-08-16

Drets

Copyright

Idioma

CATALÀ CAT

Tipus

text

Identificador

Arxius

pedrolo1200.jpeg

Col·leccions

Citació

Pedrolo, Manuel de, 1918-1990, “Pedrolo escriu una peça mestra,” Repositori digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya, consulta 21 juliol de 2024, https://omeka.periodistes.cat/items/show/59.