Cerca utilitzant aquest tipus de consulta:

Cerca només aquests tipus de registres:Cerca avançada (només ítems)

Repositori digital del Col·legi de Periodistes de Catalunya
Inici > exposicions > > Manifestació, amnistia, neix el símbol
Aires de canvi...

Aires de canvi

Uns dies després de la coronació del rei, es va concedir un decret d'indult que va afavorir en Huertas respecte a la primera causa. Pocs dies més tard, se celebrà una assemblea a una renovada Associació de la Premsa de Barcelona, més democràtica, on se sol·licitava una estructura política que emparés la llibertat d'expressió, es protestava per la creixent repressió sobre la premsa i recordaven la situació de presó preventiva per la segona causa instruïda contra Huertas Clavería.

Així la Comissió Permanent de Periodistes continuava el seu activisme, les seves mobilitzacions malgrat els intents de desestructurar aquesta organització no legalitzada per part de l'administració.

Antoni Ribas parla amb Núria de José de la culminació de les mobilitzacions

Primera manifestació l...

Primera manifestació legal a Espanya

Migdia del 18 de març de 1976, Franco havia mort uns mesos abans, el 20 de novembre. Mig miler de periodistes a Barcelona reivindicaven llibertat d’expressió, secret professional i l’alliberament del seu company empresonat sota el lema: "som periodistes, no confidents".

Van recórrer en manifestació la Rambla Catalunya i part de la Diagonal fins a arribar a la delegació del Ministeri d'Informació i Turisme. Volien lliurar un escrit adreçat al Ministre que recollia els punts acordats a l'Associació de la Premsa de Barcelona el 18 de desembre anterior en junta extraordinària.

El fotoperiodista Manel Armengol cobrí la manifestació [cortesia de l'autor]

Don Fernando Sales le ...

Don Fernando Sales le comunica...

"Jo me'n vaig assabentar al despatx de l'advocat Fina, no sé ben bé com ho sabien. Em sembla recordar que havia corregut la notícia pel Palau de Justícia. Total, que em vaig acostar a la presó i vaig demanar que passessin un missatge comunicant a en Josep Maria la bona nova. Es varen resistir, però finalment van accedir. Jo fins i tot volia donar mil pessetes al funcionari pel favor, però les va rebutjar ofès dient que ho faria, però que no li havien de donar res per això. Era el dilluns de la Setmana Santa. [Ferran Sales - testimoni personal]

El periodista i amic Ferran Sales va fer arribar aquesta nota en un tros de paper Huertas comunicant-li la immediata posada en llibertat

Llibertat sota fiança...

Llibertat sota fiança

Huertas Clavería sortí en llibertat de la presó Model el 13 d'abril de 1976 tocant la mitjanit. Pepe Encinas, company al diari Tele/eXpres i amic del Poblenou, recollí a les seves fotos el moment amb la multitud que l'esperava de feia hores a l'altra banda del carrer.

Unes hores abans, el TOP havia decidit concedir la llibertat provisional amb fiança de 25.000 pessetes al mateix Huertas, Jordi Roca (company de cel·la) i Mossèn Joan Soler (reclòs a Sant Felip Neri). Uns dies més tard, sortiria de la Model Francesc Bofill. Tots estaven detinguts pel mateix sumari, el Cas Wilson.

No seria fins al 24 de març de 1977 quan l'Audiència Provincial de Madrid decretaria el sobreseïment de la causa deixant sense efecte el processament pel Cas Wilson pel que no va ser jutjat mai.

[Fotografies cortesia de Pepe Encinas]

Otra vez entre nosotro...

Otra vez entre nosotros

Martí Gómez, periodista i amic, explicava com va ser el moment en què Josep Maria Huertas Clavería va sortir de la presó Model de Barcelona. Va ser rebut per centenars de persones pels quals, el periodista s’havia convertit en un mite.

El mateix autor de la notícia explica algunes vivències compartides amb Huertas.

Martí Gómez publicà aquest article a Cuadernos para el Diálogo

L'inici d'un...

L'inici d'una incerta transició

"El cas Huertas. L'inici d'una incerta transició". El periodista Jaume Busqué publicà l'any 2010 a la revista L'Avenç un complet i actualitzat resum del Cas Huertas.

Article publicat al número 362 de la revista L'Avenç al novembre de 2010 [cortesia de la revista]

Cas Huertas: per saber...

Cas Huertas: per saber-ne més

Bibliografia, propostes documentals per saber-ne més sobre l'anomenat "Cas Huertas", el seu protagonista, el periodista Josep Maria Huertas Clavería i el context professional de l'època.